Online magazín

Zakládáme nový kompost

Zakládáme nový kompost

Právě teď je naprosto ideální čas vytvořit prostor na nový kompost. Na jaře, když se zvyšuje teplota a bude dostatečná vlhkost, začnou dokonale pracovat živé organismy a tlení se začne pěkně zrychlovat. Veškerý nahromaděný organický odpad se začne rozkládat a my tím získáme nejlepší živiny pro naši půdu. Samozřejmě můžeme k urychlení procesu použít různé přípravky s obsahem enzymatických látek, které urychlí proces, když jimi budeme prolévat nebo prohazovat odpadní materiál. Ovšem není to nutnost, příroda si poradí sama, pokud budeme na kompost dávat pouze odpad, který sem bude patřit.
jabloňový sad

Základ kompostu

Pokud budeme začínat, tak je třeba počítat v úvodu s vyšší vrstvou pilin nebo i drceného dřevěného odpadu z malých větviček. Dále by měla následovat nějaká směs například posečené poslední trávy, která bude promíchaná s organickými zbytky, které nám zůstávají v kuchyni, zeminou a listím. Je třeba mít na paměti, že potřebujeme, aby ke všemu byl přívod vzduchu, proto je třeba trávu něčím jakoby nakypřit. Někdo přidává i dusíkaté hnojivo, ale ani to není potřeba. Poté vrstvíme opět dřevěný odpad a na to opět míchaninu trávy se zbytky. Nejlepší je skončit zhruba v 1 metru a závěrem vytvořit spíš mísovitý povrch, to má rozhodně svůj smysl, že voda nebude stékat po bocích, ale rovnoměrně po celé ploše.
kompost v zahradě
Co patří do kompostu:
–          Zbytky zeleniny a ovoce.
–          Zahradní odpad – tráva, listí, větve ze stromů, keřů, odkvetlé květy, stonky, hlína atd.
–          Organický odpad z domácnosti, především vaječné skořápky jsou naprosto ideální.
zahradní hrábě
Hlavně ho nikdy nesmíme sešlapávat, v domnění, že děláme dobře. Správný kompost se totiž neobejde bez vzduchu a vody. Pokud tyto složky budou chybět, proces přeměny se zkrátka konat nebude. Díky přemokření pak na jaře skutečně nepoznáme, co jsme si sem nanosili za poklady. Nyní máme totiž hotové přírodní hnojivo pro všechny rostlinky na zahradě.

Zakládáme nový kompost
Ohodnoťte příspěvek